Egyesületünk rövid bemutatása

A Sportolók, Agilitysek, Schipperkések Országos Kinológiai Egyesülete (röviden S.A.S.O.K. Egyesülete) megalakításának gondolata 2012-ben vetődött fel a tagok között. A Schipperke ritka fajtának minősül, hiszen nem egy szapora fajtáról van szó. Hazánkban Halász Ildikó honosította meg ezt a fajtát, aki már előtte is Belgiumból származó kutyafajtákat tenyésztett, Tervuerent és Groenendaelt. Ezeknek a nagy belga juhászkutyáknak a kistetvére a Schipperke, hasonló tulajdonságokkal, de sokkal kisebb mérettel. Több országban, ahol a Schipperke viszonylag népszerűnek számit, a Schipperke klubok a Belga juhászkutya klubokkal együttműködve tudnak fennmaradni, és ahogyan eddig hazánkban is, közösen rendeznek kiállításokat és munkaversenyeket. Az új szervezeti egységek kialakulása során, ez a kis létszámmal bíró hazai állomány klub és egyesület nélkül maradt. A hazai kb. 20 fős állomány, túl kevés tagot biztosítana egy önálló szervezet kiépítéséhez. Szerencsére, a hazai Schipperkék nem csak társasági kutyák, hanem túlnyomó többségük aktív agility versenyző is, és igen szép nemzetközi eredményeket tudtak eddig felmutatni ebben a sportban. A tenyésztők majd mindegyike szintén aktív versenyző, így logikusnak tűnt, hogy a kutya sportok és a Schipperke tenyésztők összefogjanak, és közös célt tűzzenek ki maguk elé.

Az alapító tagok között találhatóak: több éve sikeres tenyésztői múlttal rendelkező sportolók, korábban törzskönyvezéssel foglalkozó szakember, FCI nemzetközi küllembíró, többszörös agility válogatottak és több FCI agility bíró is. A szakmai és technikai háttér adott volt, csak meg kellett fogalmazni a célokat. A tagok között többen 3-5 Schipperke fajtájú kutyával versenyeznek a különböző kutyás sportokban, így jelenleg az állomány 90%-a az alapító tagok tulajdonában van. Szerencsére, a kis létszám ellenére az állományban vannak különböző idegen vérvonalú tenyészállatok a világ minden tájáról, és hazai tenyésztésű egyedek évek óta a kiállításokon is sikeresek a nemzetközi megmérettetések során.

Az Egyesület Budapesten és Pilisszentivánon is működtet kutyaiskolát, ami lehetővé teszi, hogy rendezvényeket tud szervezni a fajta és a kutya sportok népszerűsítéséhez. Ehhez minden személyi és tárgyi feltétel is adott. A tagok korábban már együtt szerveztek több, sikeres nemzetközi versenyt (pl.  Belgajuhász Agility VB Székesfehérváron, 2008-ban IABC kupa Szolnokon).

Alapító tagok bemutatása:

László István –Több éven át MEOE törzskönyvezési osztályát vezette, küllem és agility bíró, jelenleg is, más fajták mellett, aktív Schipperke tenyésztő. Jelenleg 5 Schipperke tulajdonosa.

László Zsuzsanna – A sport hazai bevezetésének kezdete óta agility bíró és aktív agility versenyző Schipperke kutyáival.

Halász Ildikó - aranykoszorús mestertenyésztő, okl. építészmérnök és külgazdász - a Schipperke fajta honosítója, agility bíró, edző és versenyző, Schipperke kutyájával Magyar Mini Agility Válogatott tagja volt 2011-ben, több nemzetközi verseny nyertese kutyáival (többszörös Magyar Országos Bajnok). Jelenleg már az nyolcadik generációs „Bergerac de Hu” kennel nevű Schipperke kutyájával versenyzik agility versenyeken.

Kakukné Fülöp Adrien - „Dwarf Energy kennel” tulajdonosa, 2008 óta foglalkozik kutyatenyésztéssel. Állattenyésztő szakközépiskolát végzett. 2010-ben hozzá érkező Schipperke szukájával aktívan vesz részt kiállításokon.

Dancsó Ágnes – Gyógytornász, aktív kiképzésvezető. Tenyészpár Schipperkéivel sikeres agility versenyző, és kis mérete ellenére munkavizsgára is felkészítette az egyik kutyáját.

Horváth Pálma – Állatorvostan hallgató és aktív agility versenyző. Többszörös magyar válogatott.

Sirkó Terézia – okl. közgazdász, főkönyvelő. Belga juhászkutyáival 8 éve agility versenyző. Az egyesület pénzügyi és adóügyeinek intézését vállalta magára.

Jakab István és Jakab Istvánné – húsz éve agility versenyzők és edzők, különböző fajtájú kutyáikkal.

Vágó Judit – évek óta aktív agility versenyző, és a sport elkötelezett híve.

Alapítás óta csatlakozott tagjaink megváltoztak, többen már nem aktív tagok, de jöttek újak.