Utódellenőrzés

S.A.S.O.K. Egyesületének utódellenőrzésre vonatkozó szabályozása

SASOK Egyesületénél regisztrálásra kerül minden FCI - MEOE származási igazolással rendelkező Schipperke kutya, akinek tulajdonosa kéri a kutya felvételét a törzskönyvbe. Ezen egyedek alkotják a törzskönyvezett állomány alapját, mely folyamatában bővül a tenyésztésbe vett kutyák utódaival, valamint a honosított egyedekkel. Az Egyesület tenyésztési szabályzatában megjelölt minősítést adó rendezvényen tenyésztésre szerzett jogosultsággal a kan/szuka tenyésztésbe vehető. A Fedeztetési/Alombejelentő együttesen szolgál a fedezés megtörténtének, valamint az alom megszületésének bejelentésére.

Az alom azonosítás általános szabályai:

Az azonosítást elvégezni csak a fedezés és az alom születéséről kiállított dokumentumok benyújtása után, a tenyésztési szabályzatban rögzített feltételek megléte esetén szabad, melyet a SASOK Egyesülete által kiküldött alomellenőr végez. Alomellenőrzést végezhet az Egyesület Elnöke, vagy az általa kijelölt személy. Olyan ember jelölhető alomellenőrnek, aki rendelkezik a fajta bírálatához szükséges küllembírói képesítéssel, a Tenyésztési vezető, vagy aki rendelkezik kellő tenyésztői tapasztalattal a Schipperke tenyésztésében (minimum 5 alom felnevelése esetén).

Az alomellenőrzés feltételei:

- A kiskutyákat az anyával együtt kell bemutatni, a kiskutyáknak legalább 6 hetes kort be kell tölteniük az ellenőrzéskor.

- Amennyiben az alomellenőr rendben talált mindent, átadja a chipezési jegyzőkönyvet.

- Amennyiben az ellenőr nem találta fajtajellegnek megfelelőnek az almot, azt részletes jegyzőkönyvvel jelenti a SASOK Egyesülete vezetésének, és a tenyésztőnek nem adja át a chipezési jegyzőkönyvet.

A tenyésztő feladata, hogy az alom chipezése után a chipkóddal ellátott jegyzőkönyvet, amelyet az állatorvos aláírásával és pecséttel igazol, felküldje a SASOK Egyesülete vezetőségének részére. Ez után kiállításra kerül a sorszámozott Regisztrációs Lap, amelyet a tenyésztő megkap az Egyesülettől és ennek alapján a kölyköket már eladhatja, vagy továbbadhatja. A kutya átadásáról szerződést kell írni, és ennek alapján az új tulajdonos nevére kerül kiállításra a származási lap. Ettől kezdve az új tulajdonos felelős a kutyájáért. A kutya eladásáról szóló szerződést az eladónak el kell küldenie az Egyesületnek levélben, vagy e-mailen, hogy a tulajdonos könnyebben megtalálható legyen. Ezzel a bejelentéssel a törzskönyv nem kerül az új tulajdonos nevére, csak az eladás kerül rögzítésre. A törzskönyv átírását az új tulajdonosnak kell kezdeményeznie.